
به گزارش صنعت کار – حمیدرضا امام قلی تبار,بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور با اشاره به احیای طرح استاد شاگردی در پیش نویس برنامه هفتم توسعه گفت: مجمع نمایندگان کارگران کشور راجع به این طرح پیگیریهای زیادی در گذشته انجام داده و توانست به گونهای از اجرای این طرح جلوگیری کند.
بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور خاطرنشان کرد: بحث استاد شاگردی بردگی نوین است، به این دلیل که در حال حاضر با وجود قراردادهای کار حداقل حقوقها کفاف زندگی کارگران را نمیدهد، اگر آیتم استاد شاگردی اجرا شود، اختیار پرداخت دستمزد با کارفرما بوده و به نوعی استثمار نوین در بخش کارگران به وجود میآید.
وی اضافه کرد: جلوی طرح استاد شاگردی باید گرفته شد، دولت نباید به خاطر خروجی مثبت در امر اشتغال طرح استادشاگردی را احیا کند. اجرای طرح هایی شبیه استادشاگردی امنیت شغلی کارگران شاغل را هدف گرفته است.
امام قلی تبار بیان کرد:یکی از اهداف این است که هزینه بهای تمام شده دستمزد را در قیمت تمام شده بیشتر کاهش دهند,چرا که اعتقاددارند که سهم دستمزد در قیمت تمام شده بالای ۲۰درصد است که البته این طرز نگاه کاملاٌاشتباه است. گاهی تلاش می شود که قیمت کالا و خدمات کاهش یابد, اما همین کالایی که در قیمت تمام شده برای تولید کننده ۵۰درصد کمتر شده است با افزایش ۵۰درصد گران تر از قیمت تولید به دست کارگر می رسد.
بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور با اشاره به اینکه تولید ظرفیتی برای گسترش ندارد گفت: افزایش تقاضا در صورتی رخ می دهد که قدرت خرید افزایش یابد. حدود ۷۰درصد جامعه را کارگران و کارمندان تشکیل می دهند. با توجه به اینکه عمده مصرف کننده کالا و خدمات در کشور همین ۶۰تا۷۰درصد هستند,قدرت خرید آنها افزایش نیافته است که بخواهد تحریک تقاضا برای افزایش تولید رخ دهد.
وی ادامه داد:در حال حاضر حقوق کارگران کفاف۵۰درصد هزینه های آنها را نمی دهد, اگر این طرح اجرا شود, کارگران شاغل حذف می شوند و به جای آن استاد شاگردی و نذر اشتغال جایگزین می شود. از قشری که توان پرداخت هزینه های زندگی را ندارد انتظار بهره وری را نمی توان داشت.
امام قلی تبار گفت: این طرح برای جامعه کارگری آسیب به دنبال دارد. در بحث استاد شاگردی بنابراجرایی شدن برده داری نوین است.این طرح ها به منظور رونق اشتغال نیست, بلکه برای حفظ سرمایه داری است.
بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران بیان کرد: این امکان وجود دارد که کارفرما باسواستفاده از اجرای این طرح پس از مدتی، نیروی کار خود را تعدیل و اقدام به جذب نیروی مهارت آموز به صورت رایگان یا با یک سوم حقوق کند. در چنین شرایطی وقتی نیروی کار با مهارت تعدیل شود و نیروی کار جدید وارد بازار شود نیروهای قدیمی مجبور هستند برای دریافت بیمه بیکاری به صندوق تأمین اجتماعی بروند وهمین موضوع باعث بروز چالش جدید برای صندوق تأمین اجتماعی میشود.
وی اظهار داشت: طراحی چنین دستورالعملهایی تنها روی کاغذ مشکل اشتغال را حل میکند، ولی از نظر کیفیت مطلوب نیست. با افزایش تعداد ورودیهای دانشگاه طی سالهای اخیر، بیکاران بی سواد کشور تبدیل به بیکاران با سواد شدند. برای اینکه بیکاران با سواد مشغول فعالیت شوند باید برای امنیت شغلی شاغلان موجود تدبیری بیاندیشیم سپس در کنار این موضوع باید برای اشتغالزایی گام برداریم.